KÉZILABDA VERSENYEK - K&H FÉRFI KÉZILABDA LIGA - 2018-2019
Játékvezetés a férfi bajnoki döntőn
2019.05.15. Férfi NB I.

A Magyar Kézilabda Szövetség döntése értelmében a K&H férfi kézilabda liga döntőjének mérkőzésein videó információs rendszer (VIR) segíti a találkozók játékvezetőit. Az MKSZ a finálé két találkozójára külföldi párosokat delegál Veszprémbe és Szegedre.

A K&H férfi kézilabda liga döntőjének programja:
1. mérkőzés: 2019. május 23., csütörtök, 18:30, Veszprém:
Telekom Veszprém–MOL-Pick Szeged (tv: M4 Sport)

Visszavágó: 2019. május 26., vasárnap, 18:00, Szeged:
MOL-Pick Szeged–Telekom Veszprém (tv: M4 Sport)

- Több fontos döntés is született a férfi bajnoki döntő játékvezetésével kapcsolatban. Korábban csak a világversenyeken, az európai kupák végjátékában, illetve a dán bajnokságban volt és van rá példa, hogy videórendszer segíti a játékvezetőket a kétes szituációk kapcsán az ítélkezésben, de szeretnénk ebben is lépést tartani a korral, hiszen a magyar bajnoki döntő nemzetközi összevetésben is a legmagasabb színvonalú és presztízsű párharc – mondta el Horváth Gabriella, a Magyar Kézilabda Szövetség főtitkára. – Éppen ezért a játékvezetőket, köszönhetően a közvetítő televíziós társaság segítségének, videó információs rendszer támogatja majd Veszprémben és Szegeden, és kizárólag a bírópáros dönthet majd arról, hogy igénybe veszi-e a segítséget egy-egy helyzetben. Fontos kérdés a játékvezetők küldése is. Miután Nagy Lászlót az MKSZ küldöttgyűlése ellenszavazat nélkül megválasztotta a szövetség alelnökévé, a jelenlegi szezonban azonban még aktív játékosként érintett a bajnoki döntőben is, úgy véltük, a legjobb megoldás, mind a MOL-Pick Szeged és a Telekom Veszprém, mind a klubok, a magyar játékvezetők és valamennyi játékos védelmében, ha ezúttal külföldi kettősök működnek közre a bajnoki döntő két találkozóján. Mindezt egyeztettük a két résztvevő csapattal is, a konkrét párosok kapcsán pedig természetesen az Európai Kézilabda Szövetséggel (EHF) állunk tárgyalásban, hiszen kizárólag az európai kupákban, vagy éppen a világversenyeken közreműködő kettősök jöhetnek szóba, az ő kijelölésük az EHF javaslata alapján válik véglegessé hamarosan.
A szabályozás értelmében a VIR használatát a mérkőzések alatt kizárólag a játékvezetők kérhetik, ez esetben a játékot megszakítják, és visszanézik a kérdéses jelenetet, majd ez alapján hozzák meg végleges döntésüket. A VIR használatát a csapatok, az edzők, illetve a versenybírók nem kérhetik, illetve rendelhetik el.

A VIR használatának részletes szabályai:
A VIR használatát követően a játékvezetők eredeti döntésüket csak akkor módosíthatják, ha a rendszer egyértelmű és perdöntő képi bizonyítékkal szolgál.
Amennyiben a VIR képe nem perdöntő, úgy a játékvezetők a saját megfigyelésük alapján hozhatnak csak döntést.
Amennyiben a VIR használata közvetlenül valamelyik játékrész vége előtt vagy azzal egy időben történik, a játékvezetőknek a játéktéren kell tartani a játékosokat, addig, ameddig a VIR segítségével hozott döntés megszületik.
A játék folytatására adott játékvezetői sípjelzés után, az azt megelőzően történt eseményekkel kapcsolatban a VIR nem vehető igénybe.
Amennyiben a VIR nem működik megfelelően (pl. technikai hiba miatt), a mérkőzés hátralévő részében nem használható.
A VIR igénybevétele után a játékvezetőknek egyértelműen kommunikálni kell döntésüket mindkét csapat és a versenybírók felé.
A VIR használata közben kizárólag a játékvezetők, a technikus és a játékvezető ellenőr tartózkodhatnak a monitornál.

Szituációk, amikor a VIR igénybe vehető:
1. Durva sportszerűtlenségek és szabálytalanságok, amelyek a játékvezetők látókörén kívül történtek, azonban azok súlyos következményeit a játékvezetők csak később észlelték.
2. Kétség esetén kettő vagy több játékos fizikai konfrontációjának büntethetősége esetében.
3. Amennyiben a játékvezetőknek komoly kétségeik vannak, hogy egy szabálytalanság a Kézilabdázás szabályai 8:5 pontja szerint kizárással büntetendő vagy sem.
4. Amennyiben a játékvezetőknek kétségeik vannak, hogy egy szabálytalanság a Kézilabdázás szabályai 8:5 pontja szerint kizárással vagy 8:6 pontja szerint kizárással és feljelentéssel (kék lap) büntetendő
5. Kétség esetén a mérkőzés utolsó 30 másodpercében történt a Kézilabdázás szabályai 8:10c vagy 8:10d pontja szerinti szabálytalanságok esetében.
6. Amikor egy csapat kapuelőtere üres és a játékvezetők nem biztosak benne, hogy 7 méteres dobást kell ítélni.
7. Kétség esetén, a játékvezetők szándékos megtévesztésére irányuló esetben (pl. színészkedés, provokált támadó fault), amikor a vétkes játékos büntetése szükséges lehet.

K&H NŐI KÉZILABDA LIGA
KÉZILABDA VERSENYEK - MIND